Son Dakika

Tag Archives: din eğitimi

Liselerde, ahlaki değerler öğretiminde ‘Takva, Salih Amel, Maruf ve Münker’ kavramları

Bu köşede kendi branşımla ilgili konuların nasıl işlenmesi gerektiği veya nasıl işlediğim konusunda yazılar yazıyorum. Bu sayıda lise müfredatında var olan Ahlaki Değerler konusunun işlenmesinde ‘Takva, Salih Amel, Maruf ve Münker’ kavramlarının önemine ve nasıl işlenmeleri gerektiğine dair düşüncelerimi yazacağım. Öncelikle Hz. Peygamberin (SAV) “Ben ahlaki değerleri tamamlamak için gönderildim” hadisinde geçen ‘Mekarime-l-ahlak’ tamlamasının ‘güzel ahlak’ olarak çevrilmesinin isabetli bir …

Devamı »

Din eğitiminin neliği, nasıllığı ve bilimselliği üzerine…

Din eğitiminin önemine ve hali hazırdaki seyrine; günümüz bilim dünyasında, din eğitimi ve din eğitimi bilimi alanında yapılacak çalışmalara ve gayret gösterecek bilim insanlarına duyulan ihtiyacın önemine dikkat çekmek üzere bu yazı kaleme alınmıştır. İnsanın inanma ihtiyacı, kutsal ve mutlak bir varlığa yönelişi insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insandan bu yana din olgusu hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak varlığını günümüze …

Devamı »

Düşünebilmeyi öğrenmeliyiz

Din kültürü öğretmenlerinin öğrencilere kazandırması gereken temel bilgiler ve din eğitiminin esas amacına dair sohbet ettiğimiz Doç. Dr. Bülent Şenay, şunları söyledi: “Hız çağında yaşıyoruz. Genç insanın öğrenmesi gereken şeylerden biri de durup düşünebilme kabiliyetidir. Dini telkinlerin buna yoğunlaşması gerekiyor. Okul formatında da cami formatında da, din eğitimcisinin de din görevlisinin de insanlara buralardan hayatta neye yaradığı ya da yarayacağı …

Devamı »

Din eğitimi ile davranış potansiyelini değiştirebilmeliyiz

Okullarımızda, din eğitimine yönelik derslerin içeriği ve öğrencilerin kazanımlarında hedefin neler olması gerektiğini Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Turgay Gündüz ile konuştuk. Din eğitimi ile hedeflenenin “insanın davranışında değil, davranış potansiyelinde değişiklik” olması gerektiğine dikkat çeken Gündüz, “Bu ikisi arasındaki önemli fark, birinci de insanın irade sahibi bir varlık olduğu yok sayılırken ve onun tamamen çevresel etkilerle (eğitimle) …

Devamı »