Son Dakika

Eğitsel bakış açısıyla ‘zekâ oyunları’

Oyun dünyanın var oluşu ile günümüze kadar ulaşan, iletişimden zekâ gelişimine kadar birçok alana etki eden öğretiler bütünüdür. Zamanın değişimi ile oyunlar da değişim göstermiştir. Geçmişte Satranç, Dama oynayan insanoğlu bugün Wecode ya da Mezopotamya oynamaktadır. Dijital oyun âlemi, nerdeyse oyun dünyasına farklı bir boyut getirmiştir. Dijital oyunlar bağımlılık, hastalık ve şiddeti içerikli  öğretiler haline gelmiştir. Ekonomide dev bütçeleri olan yaşamın her alanına  etkisiyle oyun bambaşka konumdadır. Oyun, köyde, mahallede ve sokakta arkadaşlarımızla oynadığımız eğlenceli öğretiler olmaktan çıkmıştır. Oyun daha global, daha acımasız ve daha sanal bir mecraya taşınmıştır. Oyun kısmen masumiyetini günümüz koşullarında kaybetmek özeredir. Gazozuna oynadığımız futbol dev bir endüstri haline gelmiş gazoz şirketlerinin sponsorluğunda büyük paralar kazandıran öğretiler haline gelmiştir.

Tüm bu olumsuzlukların var olduğu günümüzde, oyunun çocukların olumlu etkileri üzerine ve onların zihinsel gelişimine katkı sağlamak amacıyla “ Eğitsel Bakış Açısıyla Zekâ Oyunları” projesini yazdım. Bu projeye Bursa dan resmi okullarda çalışan 300 öğretmen katılmaktadır. Projenin amacı“Eğlenerek öğrenmeyi sağlayan zekâ oyunlarının öğretmenler tarafından bir eğitim aracı olarak kullanılması, zekâ oyunları ile ilgili öğretmenlerin bilgi ve birikimlerinin artırılmasına, ders içeriklerinin daha ilgi çekici hale getirilmesi, öğrencilerin ders başarısının artırılması, eğitimin en önemli öğesi olan öğretmenlerin, zekâ oyunları alanında mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlanması,  ders dışı etkinlik ve faaliyetlerde aktif rol oynamaları amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda öğretmenlerin yeni yaklaşım ve farkındalıklarla mesleki gelişimlerini desteklemek projenin ana hedefleri arasındadır.”

 

Projede 19 konuk 22 konu bulunmaktadır. Hangi konu ve kimler var? Kendi alnında en iyileri bir araya getirdim. “Kendoku” Faruk GÜLHAN,”Liderlilikte Zekâ Oyunları ve Girişimcilikte Zekâ Oyunları” konuları ile Selçuk ACUN, “Zekâ Oyunlarında Sayılar ve Sayıların Tarihi” Prof. Dr. Basri ÇELİK,“Zekâ Oyunları ile Zenginleştirilmiş Eğitim Çalışmaları” Mustafa TURAN, ”Çocuğun Gelişiminde Zekâ Oyunları” Diyaeddin AY, “İletişimde Zekâ Oyunları” Özlem ÇELİK GÜRBÜZ, “Akıl Yürütme ve İşlem Oyunlarında Strateji ve Çözüm Yöntemleri.” Uğur ALAMAN, “Zekâ Oyunlarında Resfebe” Umut BEKTAŞ, Zekâ Oyunları Yarışma Modeli “Zekâ Oyunları Süper Ligi ve Matematik uygulamaları Ti Matematik “Anlaşılmayan Matematik Sevimsizdir” konularında  İbrahim Halil DEMİR, “Dikkat Geliştirmede Zekâ Oyunları” Mehmet BİÇER, “Matematik Öğretimi için Kreatif Düşünme: Peki Hangi Oyunlarla, Nasıl?” Doç. Dr. Erhan BİNGÖLBALİ, “İngilizce Öğretiminde Zekâ Oyunları ve Üstün Yetenekli Çocukların eğitiminde Zekâ Oyunları” konularında Eda YÖRÜGER, “Sayısal Mantık Oyunları”  Coşkun ATAĞ, “Hareket Eğitimde Zekâ Oyunları”  Hamit ÖZDAMAR, “Yeni Nesil sorular da zekâ oyunları.” Tahsin ÜSTÜNDAĞ, “Matematikte Zekâ Oyunları” Prof. Dr. İsmail Naci CANGÜL, ”İrade Eğitiminde Zekâ Oyunları “ Suat SÖNMEZ, “Dijital oyunlarda zekâ oyunlarının yeri ve önemi” Osman ALAGÖZ, “21.Yüzyıl becerilerinde zekâ oyunlarını etkisi” Savaş TOSUN

Projedeki çalışmalarla Türkiye’de ilk defa zekâ oyunları alanında 300 kişiyle yapılan ve 22 haftanın sonunda bilimsel nitelikte verilerde elde edilecek. Proje bittiğinde bilimsel verileri ve değerlendirmeleri yine bu köşede yazacağım. Projenin en önemli çıktısı bu konudaki bilimsel çıktı ve sonuç raporu olacak. Projenin diğer farklılığı ise aynı alanda farklı konuların alanla ilk defa ilişkilendiriliyor oluşu.

Projede bana desteğini esirgemeyen şube müdürümüz Sayın Ahmet Uzun‘a, Ar-ge nin değerli koordinatörleri Ömer Yiğit ve Suat Gürbüz’e, bilimsel çalışmalara desteği ile Dr. Halime Güngör’e proje ekip arkadaşlarım İ.Çağrı Oğuz ve F.Tuğçe Kansu’ya ayrıca Projede ihtiyacımız olan oyunlar konusunda bize destek olan Toli Games’e, konuşmcı dostlarıma ve isekli, gönülü katılımcı öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Unutmayın;

Hayattaki en büyük israf keşfedilmemiş yetenektir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir