Son Dakika

Proje temelli eğitim başarının anahtarı

Bursa Sınav Koleji Projeler Koordinatörü Hüseyin Çiğdem ile proje temelli eğitimin önemini konuştuk. Bilim ve teknolojinin çok hızlı şekilde ilerlediği bir zamanda eğitimin yaşanan bu hızlı değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu vurgulayan Çiğdem, “Eğitim sadece bilginin aktarıldığı bir süreç değil öğrencinin her yönden gelişimini etkileyen bir olgu; merak eden tartışan, sorgulayan problem çözen sorumluluk alan bireyler yetiştirmek.” dedi.

 

Canan GÜLEÇ

 

Okullarda proje temeli eğitim sistemi nedir ?

Bilim ve teknolojinin çok hızlı şekilde ilerlediği bir zamanda eğitim, yaşanan bu hızlı değişime ayak uydurmak zorunda. Eğitim sadece bilginin aktarıldığı bir süreç değil öğrencinin her yönden gelişimini etkileyen bir olgu; merak eden tartışan, sorgulayan problem çözen sorumluluk alan bireyler yetiştirmek.

 

 

Proje temelli öğrenme modeli öğrencilere ne gibi katkılar sağlıyor

Öğrenciler,  öğrenmenin merkezinde olup yaşayarak donanım sahibi oluyor. Her öğrenci kendine has özellikleri keşfediyor kendi yeteneklerini geliştiriyor ve onları hayata geçirme şansına sahip oluyor.

 

Ne tür ulusal ve uluslararası projeler vardır?

Ülkemizde ve dünyada öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine hitap eden proje türleri vardır, örnekleyecek olursak fen bilimleri, matematik, sosyal bilimler, sanat, dil ve inter disiplinler bu projelerin başında gelenlerdir.

 

Proje ve uygulamaya yönelik öğrenme akademik başarıyı artırır mı?

Proje sistemine dayalı bir öğrenme sisteminde öğrenci problem çözme, yaratıcı düşünme, planlama, öz düzenleme, yaparak yaşayarak öğreneme, bilgiye ulaşma teknolojiyi kullanma gibi akademik başarıyı artıran becerileri kazanmakta olup aynı zamanda paylaşma dayanışma gibi sosyal becerileri de kazanmaktadır

 


Bursa Sınav Koleji olarak ne gibi projeleriniz oldu ve geleceğe yönelik planlamalarınız nedir?

Bursa Sınav Koleji olarak eğitimde vizyonumuz yeteneklerini keşfetmiş ezberlemeden öğrenen anlayan ve bilgileri değerlendirebilen bireyler yetiştirmek bu amaç doğrultusunda eğitim sistemimiz içinde uygulamalara çok önem veriyoruz tüm sınıflarımızda dersi sınıf ortamından çıkarıp laboratuvar ortamında uygulamalı eğitim şeklinde sunuyoruz bunun sonucu olarak okulumuz ulusal ve ulusalar arası projelerde önemli başarılar elde etti. Örnekleyecek olursak; 2015 yılında Amerika’da ILF projesi kapsamında üç öğrencimiz 15 günlük ILF eğitimine katıldı eğitimde rüzgar direncinin bağlı olduğu değişkenleri deneyerek uçuş güvenliği eğitimi aldılar. 2016 yılında Avrupa’da düzenlenen BEAMLİNE FOR SCHOOLS Proje yarışmasına Parçacık foton detektörü projesi ile katılarak finalde ülkemizi temsil etme başarısını yakaladı. 2017 yılında okulumuzun öğrencileri ile dünyanın ilk nöbetçi robotu KARTAL-1 tasarladık çizgi izleyen ve ucunda  yer alan sensörler sayesinde öğrencileri yönlendiren bir sistemdi çok ilgi çekti

2018 yılında Türkiye’nin ilk okul bilim müzesi ve tohum kütüphanesi projesini oluşturduk. Tahnit hayvanlar, dünyadaki tüm maden türleri  ve çeşitli deniz canlılarının yer aldığı müzemizde  1400 parça ürün sergilenmektedir. Tohum kütüphanemizde ise Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen 952 farklı türde yerli tohum bulunmaktadır. Öğrencilerimize farkındalık oluşturmak ve okulda öğrendikleri bilgileri gerçek yaşamda da görmesini sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz müzemizi ve kütüphanemizi çevre okullardan gelen öğrencilerinde ziyaretine açtık.

 

Bursa Sınav Kolejinde yabancı dil eğitimi ve yurt dışı eğitim sistemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Okulumuzdaki her bir öğretmenimiz gelecek kuşaklara uygun nesiller yetiştirdiğinin bilincindedir.  Öğrencilerimize yabancı dili yaşayarak öğrenmelerini sağlamak, yabancı dilin gerektirdiği dört ana beceriyi onlara (Okuma-Yazma-Dinleme ve Konuşma) kazandırmak amacıyla bir dil eğitimi sunmaktadır.

Okullarımızda öğrenim gören her bir öğrenci yılda en az 3 defa uluslararası geçerliliği olan bir sınava girer ve bu sınavdan aldığı sonuç doğrultusunda da eksikleri belirlenerek takviye programlarına dâhil olur. İngilizce eğitimi alan öğrencilerimizin akademik başarıları uluslararası standartlarda dil ölçekleri ile akredite edilir.

Bursa Sınav Koleji yurt dışı ve öğrenci değişim programlarımızda mevcut 4 senelik lise hayatınız boyunca sadece yaşadığınız şehir ve ülke dışında başka şehirlerde görmek, uluslararası arkadaşlar edinmeleri amacı ile İngiltere Londra şehrindeki  dünyanın dil eğitim üssü olan Cambridge de Cambridge Centre for Languages okulu Cambridge Üniversiyt ile ortak öğrenci değişim programı yürütüyoruz. Öğrenciler konaklamalı olarak aileler yanında kalıyor hem okulda hem de evde dil pratiğini kazanmasını ve aile ve ülke kültürünü öğrenmesine olanak sağlıyor ,okul saatleri dışında bölgesel geziler  düzenleniyor Dünyanın diğer ülkeleri tarafından da oldukça rağbet gören Lise Değişim Programıyla birçok farklı kültür ve dile sahip arkadaşlarla tanışma imkanı bulacaklar.

 

FİDANLAR BULUŞTU

Türkiye Beyazay Derneği Bursa Şubesi ile birlikte yürüttüğümüz, öğrencilerimiz ile Nilüfer İşitme Engelliler Meslek Eğitim Okulu öğrencilerini “İkimiz Bir Fidanız”  projesi kapsamında bir araya getirdik. Okulumuzda ağırladığımız ve ağaç dikme etkinliği gerçekleştirdiğimiz etkinlikler 2 grup öğrencilerde farklı deneyimler kazandılar. Unutulmaz anlar yaşadılar.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir