Son Dakika

Cep telefonu yasağı, bağımlılığı azaltacak

Yeşilay’ın da mücadele listesine aldığı teknoloji bağımlılığıyla savaşmak için sınıflara cep telefonu ile girilmesi MEB tarafından sene başında yasaklandı. Karar hakkında görüşlerini paylaşan Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, uygulamanın hem teknoloji bağımlılığını azaltacağını hem de öğrencilerin sosyal becerilerinin gelişmesinde olumlu etkisi olacağını söyledi.

Canan GÜLEÇ

 

Teknoloji bağımlılığı dünyanın genelinde olduğu gibi ülkemizde de özellikle çocuk ve ergenleri etkisi altına almakta. Yeşilay da teknoloji bağımlılığını mücadele listesine ekledi ve bu konuda neler yapılması gerektiğine dair ebeveynlerle eğitimcilere sık sık bilgilendirmelerde bulunuyor. Ülkemizde bu alanda atılan önemli bir adım da okullar açılmadan evvel Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in sınıflarda cep telefonu kullanımının yasaklanmasına dair aldığı karar oldu. Bakan Tekin, okullar açılmadan bir süre önce öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini, öğretmenlerin de kötü örnek olmamaları adına sınıfa telefonla girmeyeceğini açıklamıştı.

Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, cep telefonlarının sınıf içinde kullanımı öğrencilerin dikkatini dağıtıyor ve ders performanslarını olumsuz yönde etkiliyor. Tekin’in kararının teknolojik bağımlılıkla mücadelede önemli tol oynayacağını vurgulayan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, sınıflarda cep telefonu olmasının acil durumlarda iletişim kurmak açısından ailelere güvence verse de çocuklar açısından dikkat dağıtıcı etkisi bulunduğunun altını çizdi.

DERSLERE ODAKLANMA AÇISINDAN GEREKLİ

Dr. Gökçe Vogt, uygulamanın çocukların derslere odaklanmasına etkisine dair şunları söyledi: “Öğrencilerin derslere daha fazla odaklanmaları ve daha verimli bir öğrenme deneyimi yaşamaları amaçlandığı için cep telefonlarının sınıfta kullanılması sınırlandırılmakta. Sınıf içerisinde cep telefonu kullanılmasının öğrencilerin dikkatleri, öğrenme becerileri ve sosyal iletişimleri üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Yapılan araştırmalarda cep telefonlarının sınıf içinde kullanımının öğrencilerin dikkatini dağıttığı ve ders performanslarını olumsuz yönde etkilediği gösteriliyor. Cep telefonunu sınıfa getiren öğrencinin, ders sırasında oyun oynaması, mesajlaşması öğretmen tarafından engellenemeyebiliyor. Bu durum hem öğrencinin ders materyalinden uzaklaşmasına hem de öğretmenin sınıfın kontrolünü gerektiği gibi sağlayamamasına yol açabiliyor.”

SINAVDA KOPYA ÇEKMEK İÇİN DE KULLANILABİLİYOR

“Ayrıca, öğrenciler cep telefonlarını sınavda kopya çekmek için kullanabilirler ve bu durum eğitim sisteminin bütünlüğünü tehlikeye atabilir.” diyen Dr. Vogt, teneffüslerde cep telefonuyla vakit geçiren öğrencilerin sınıf arkadaşları ile etkileşiminin azalabildiğini, bu durumun da sosyal olarak izole olmalarına yol açabildiğini söyledi.

CEP TELEFONU ORTADAN KALKTIĞINDA DERS BAŞARISI ARTIYOR

Cep telefonlarının sınıf içerisinde kullanımının kısıtlanmasının, öğrencilerin birbirleriyle etkileşimlerini arttırmalarına yol açacağını da belirten Dr. Gökçe Vogt, şunları anlattı: “Cep telefonlarının okulda kullanımının kısıtlanmasının öğrencilerin duygusal sağlığı üzerine de olumlu etkileri olabiliyor. Öğrenciler arasındaki yüz yüze iletişimin artması, sosyal becerilerinin gelişmesine ve kişilerarası ilişkilerin kuvvetlenmesine yol açabiliyor. Ayrıca, cep telefonu dikkat dağıtıcı etken olarak ortadan kalktığında derslere daha fazla odaklanabileceklerinden ders başarıları artıyor ve bu durum özgüvenlerini artırabiliyor. Son olarak, cep telefonlarının sınıfta kullanımının kısıtlanması teknoloji bağımlılığı riskinin azalmasına da yol açabilir.”

AİLELER DE ÇOCUKLARA ÖRNEK OLMALI

Okullarda cep telefonu kullanımının kısıtlanmasının ev ortamında öğrencilerin daha fazla cep telefonu kullanma olasılığını arttırabileceğinin altını çizen Dr. Vogt, “Ancak bu durum, evde cep telefonu kullanımının artması gerektiği anlamına gelmemeli. Öğrencilerin boş vakitlerinde ilgi alanlarına yönelik aktivitelere yönlendirilmesi, aile içi iletişimin sağlıklı olması ve ebeveynlerin cep telefonu kullanımı konusunda kurallar ve sınırlamalar belirlemeleri, öğrencilerin hem eğitimlerine odaklanmalarını hem de boş vakitlerini sağlıklı bir şekilde değerlendirilmelerini sağlayabilir.” dedi.

Bu kuralları ve sınırlamaları planlamadan önce her ebeveyn ilk olarak kendi davranışlarını dikkate alması gerektiğini de kaydeden Dr. Vogt, sözlerini şöyle tamamladı. “Kendi telefon kullanımınızı sınırlayarak çocuklarınıza örnek olabilirsiniz. Çocuğunuza bu kuralların ve sınırlamaların nedenini açıklamak, uyku saatinden önce ve odaklanma gereken aktivitelerde cep telefonu kullanımını kısıtlamak, ekran süresini ayarlamak gibi stratejiler işinizi kolaylaştıracaktır. Tabii ki de her aile birbirinden farklıdır ve aile içi dinamiklere uygun stratejiler geliştirmek gereklidir.”

 

 

Tekin: “Dijital bağımlılık çocuklarımızın psikolojilerini alt üst ediyor”   

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Konya’da katıldığı bir açılış töreninde yaptığı konuşmada dijital bağımlılığa dikkat çekti. Bakan Tekin, dijital bağımlılığın çocukların zamanlarını çalmakla kalamadığını aynı zamanda psikolojilerini de alt üst ettiğini kaydetti. Tekin, “Dijital bağımlılıkla beraber hareketsizlikten kaynaklanan obezite problemleri çıkıyor. Bu sadece bugünün problemi değil, gelecek dönemde Türkiye’nin ekonomisini, toplumsal yapısını, kültürel yapısını alt üst edecek bir problem.” dedi. Tekin, dijital bağımlılığın asrın hastalığı olmaya doğru gittiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Dijital bağımlılık sadece çocuklarımızın zamanlarını çalmıyor. Çocuklarımızın psikolojilerini alt üst ediyor. Çocuklarının sağlıklarını perişan ediyor. Bununla beraber hareketsizlikten kaynaklanan obezite dediğimiz problemler çıkıyor. Bakın bu sadece bugünün problemi değil, gelecek dönemde Türkiye’nin ekonomisini, toplumsal yapısını, kültürel yapısını alt üst edecek bir problem. Çocuklarımızın hem dijital bağımlılıkla hem obeziteyle mücadele edebilecekleri, spor yapabilecekleri, kültür fizik hareketleri yapacakları mekanlar oluşturalım istedik.”

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir