Son Dakika

ASTROLABE eTwinning’de öğrenciler Astronot Parmitano ile buluştu    

Maker-Must Robotik Ekibi Mentoru Mustafa Kasar’ın proje ortağı olduğu ve 6 ülkeden 18 öğretmenin yer aldığı uluslararası ASTROLABE eTwinning projesinde öğrenciler İtalyan Astronot Luca Parmitano ile buluştu.

 

Türkiye genelinde 26 yarışma 45 ödül sahibi, dünya genelinde Dünya Şampiyonası Enerji Ödülü (İlk ve Tek TürkTakımı) -Dünya 3.lüğü (Tek Türk Takımı) unvanlarına sahip İstanbul’da kurulan Maker Must robotik ekibi İtalyan astronomi topluluğu Gruppo Astrofili Dauni’nin kanalında düzenlenen çevrim içi toplantıda İtalyan astronot Luca Parmitano ile buluştu. İstanbul’da görev yapmakta olan Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Maker-Must Robotik Ekibi Mentoru Mustafa Kasar’ın proje ortağı olduğu 2020 Eylül ayında başlayan,6 ülkeden (Türkiye, İtalya, Letonya, Romanya, Azerbaycan ve Litvanya) 18 öğretmenin yer aldığı kurucu liderliğini Türkiye’den Burcu ŞIK, İtalya’dan Antonietta Cursio’nın yürüttüğü uluslararası ASTROLABE eTwinning projesinde İtalyan Astronot Luca Parmitano ile düzenlenen çevrim içi toplantıya katıldılar. İtalyan astronot Luca Parmitano, ortaokul öğrencilerinin uzay ve astronotluğa dair sorularını yanıtladı. İtalya ve Türkiye’den yaklaşık 100 katılımcıyla gerçekleşen ve İtalyan astronomi topluluğu Gruppo Astrofili Dauni’nin kanalından canlı yayınlanan toplantının ilk bölümünde proje hakkında bilgiler verildi.

Daha sonra uzay ve astronotların hayatıyla ilgili öğrencilerin merak ettiği konularda bilgilendirme yapan Parmitano: “Zor nedir, bilmiyorum. Bunun hakkında daha önce hiç düşünmedim çünkü yaptığın işi seversen, onun ne kadar zor ya da karmaşık olduğunu düşünmezsin. Sadece en iyisini yapmaya çalışırsın.” sözleriyle öğrencilere ilham kaynağı oldu. Öğrencilerle buluştuğu için çok mutlu olduğunu ve eğlenceli dakikalar geçirdiğini belirten Luca Parmitano, gelecekte yüz yüze görüşme temennisinde bulundu. Öğrenciler ASTROLABE eTwinning projesi ile astronomi bilimine ve uzay çalışmalarına yönelik merak uyandırırken, aynı zamanda yaşadığımız evreni bilimsel bir bakış açısıyla tanıyıp, anlamalarını sağladı.

Maker Must ekibi öğrencileri tarafından yürütülen projede uzaktan ve yüz yüze eğitim faaliyetleri kapsamında projeyle ilgili farklı etkinlikler yaparken, bu çalışmalar, öğrencilerin astronomi bilgilerini, yabancı dil becerilerini, sunum becerilerini, disiplinler arası bir yaklaşımla geliştirmelerine de olanak sağlandı. Öğrenciler, dil becerileriyle birlikte araştırma, sunum yapma, basit astronomi araçları ya da modelleri oluşturma gibi görevleri de yerine getirdi. Proje süresince uzam kişilerden eğitimler alındı. Web 2.0 araçları, farklı ülkelerdeki öğrenciler ile buluşma olanağı, tüm proje ekibiyle 3 boyutlu uzayda bir yaşam alanı tasarlanarak çevrimiçi buluşmalar ile proje desteklendi. Projenin kapanışı 26 Mayıs 2021 tarihinde ESA’da görevli İtalyan Luca Parmitano ile yapıldı. Çevrimiçi düzenlenen toplantıda Luca Parmitano deneyimlerini Maker Must ekibiyle paylaştı ve sonrasında ekibin kendisi için hazırladıkları soruları yanıtladı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir