Kimler geldi kimler geçti bu hayat kervanından? Bir önceki sayıda başlattığım konunun devamı niteliğinde olan bu yazımda örnek alınası insanların hayatlarına ışık tutup özellikle doğa temasını ön planda tutarak bu güzel insanların tüm insanlık için yaptıklarına yer vereceğim. Hayatın anlamını bulmaya ve yaşamaya kafa yoran günümüz bilim insanları ve düşünürleri de dahil olmak üzere sanırım herkes yaşadığımız çağın en …
Devamı »Tag Archives: Hatice Asaroğlu
Onlar ki bu dünyada kahraman olmaya mahkûmdular!
Beynimiz öğrenme sistemimizin merkezi konumundadır. Şunu da biliyoruz ki duygularımıza dokunmayan hiç bir bilgi kaydedilemiyor, kalıcı olamıyor. Duyularımızla öğrenmeye çalıştıklarımızı duygularımızla desteklemedikçe gerçek anlamda öğrenme gerçekleştiremiyoruz. Bilgiye ulaşmanın bu denli kolay ve çabuk olduğu bu çağda, eğitim ve öğretim açısından “ne” değil de “nasıl” sorusunun ön plana çıktığı herkesin malumudur. Tüm bu koşullar altında bir öğretmen ya da anne/baba olarak …
Devamı »İçimizdeki İyiler
İnsanın adını verdiği, olumsuz pek çok davranışı nedeniyle kendi eliyle kendi sonunu hazırladığı bu son dönem “antroposen” çağda, insan edimleri nedeniyle bozulan dengenin acilen onarılması gerekiyor. Durumun farkında olan pek çok insan ve topluluk doğru olanı hayata geçirmek için canla başla mücadele ediyor. Bir önceki yazımda paylaştığım konuyla alakalı eserleri ve bu olumlu iş ve örnekleri devam ettirerek bu yazımda …
Devamı »Bilgelerin elinde Dünya altına dönüşür
Neredeyse iki seneyi bulan pandemi sürecinde ve hâlihazırda yaşadığımız doğal felaketlerle mücadelede bitap düştük; tüm bu felaketlerin fevkinde bir de algı savaşları yüzünden kafamız da epey karıştı. İnsanoğlunun her şeyi kontrolü altına alma fikri bozguna uğradı. Pozitif bilim insanlarının bile aynı meselede çok farklı tezler savunabildiği bu çağda biz eğer kendi zihinsel paradigmalarımızı ve akıl gücümüzü kullanmazsak bu işin içinden …
Devamı »Terra Madre
Bir seyri sülüktür yaşamak… Nasıl yaşayacağımıza karar vermek belki en hayatî meselemizdir. İçine doğduğumuz bu Dünya’nın geldiği noktada duruşumuz da son derece önemlidir. İnsanın aynı toprakların sâkini olan hemcinslerine, diğer canlılara ve tüm bu canlı toplulukların yaşam alanı olan çevreye verdiği zarar hepimizin malumudur. İşte tüm bunları göz önüne aldığımızda nasıl yaşayacağımız meselesi daha da ciddi bir hal almaktadır. Bozulan …
Devamı »“Antroposen’de Inferno”
Hâkim dünya görüşü tüm aygıtlarıyla birlikte insanı kuşatmış, onu görünene tapan, suretin ötesine geçemeyen, yüzeyde ve yüzeysel kalan uyuşuk bir insan modeline indirgemiştir. Adı ister modernite, ister kapitalizm, ister pragmatizm olsun insanı homoeconomicus olarak gören ve işine geleni yapmakta kendini sınırsız bir hürriyete boğan ve amaca giden tüm yolları mübâh görenler ne adla adlandırılırsa adlandırılsın yanlış yoldadır. Şimdi zaman doğruluk …
Devamı »Kassandra Çığlığı (2)
Nereye gidiyoruz? İyiye mi kötüye mi? Bir önceki yazımızda bu sorunun cevabını aramaya çalışmış, her şeyin ilimle, bilimle ve eğitimle olacağına duyulan inançla gelinen noktanın bu inancı destekler nitelikte olup olmadığını sorgulamaya çalışmıştık. Ayrıca modern bilimi tüm nosyonlarıyla ele almakla birlikte en çok “ilerlemeci” vasfına odaklanmış ve tüm bu vasıflarıyla modern bilimin insanlığı getirdiği noktanın “ilerlemişlik” açısından tatminkâr olup olmadığını …
Devamı »Kassandra Çığlıkları (1)
Daldım gözünde vehm uyuyan, susmuş ufkuna; Ey şark uyan, kanmadın mı asırlarca uykuna? … Ey Şark uyan, yeter yeter artık, uyan, yeter! Yıllardır bilginin gücüne, kurumsal eğitimin ne kadar gerekli olduğuna, anaokulundan üniversiteye değin eğitim kurumlarının varlığının ne kadar önemli olduğuna, gitgide daha da “ilerlemekte” olan teknik ve teknolojinin ne menem faydalı bir “şey” olduğuna inandırıldık. Ancak, tüm …
Devamı »Eğitimin özgürlükçü karakteri üzerine…
Eğitim, öğretim, öğrenim, tahsil, talim, terbiye, te’dib, yetiştirme, kültürleme… Eğitim skalasındaki terim ve konseptler çok geniş bir uzanım içinde yer almakta ve amacına, felsefesine, kullandığı dil ve materyale vs. göre çeşitlilik arz etmektedir. Öncelikle bu yazıda ayrıntıya girerek terim açıklamasına gidilmeyeceğinin, anlam karmaşasına neden olmamak için yazımıza konu edindiğimiz eğitimin Modernitenin şekillendirdiği günümüz dünyasında okullarda verilen kurumsal eğitim olduğunun bilinmesini …
Devamı »Tabiat Anadan Tabiat Hocaya
Herkesin göğü yoktur çünkü Başkalarının göğünü kullanırlar Erken tükenirler bu yüzden Birbirlerinin hastalıklarıyla çürür Bir salgın olan hayatları Sonra bir kabile gibi birbirlerine benzeyerek ölürler Senin göğün var Nereye gitsen götürdüğün Bu şiiri açtıran senin göğünde gördüklerimdir ölsen yaşadığın bilinecek çünkü senin göğün var Murathan Mungan Evet ayağımızı basıp güven bulacağımız bir toprağımız, kafamızı kaldırıp nefes alacağımız, özgürlüğü tadacağımız bir …
Devamı »