Son Dakika

Bir meslek lisesi öğrencisinin üniversite sınavı ile imtihanı

İbrahim Cenk YERLİGİL

Üniversiteye giriş sınavlarından sonra ve eğitim öğretim yılının hemen başında Meslek Lisesinde okuyan öğrencilerin üniversite sınavlarındaki (performansını?) genel durumunu görsel ve yazılı medyada görmeye alışkınız. Medyadaki haberlere baktığımızda bu çocuklar  genellikle sıfır ‘0’ çeken öğrenciler olarak kamuoyuna sunulduğu ya da içlerinden bir tanesinin sıra dışı bir şekilde yüksek puan alması ile ilgilenen ve bu duruma hikayeler/güzellemeler düzen bir  anlatım görürüz. Yine her eğitim öğretim yılının başında ise Meslek Lisesinde okuyan öğrenciler için sınavda onlara yapılan pozitif ayrımlar söylenir durur. (Ek puan, okudukları alanla ilgili üniversite bölümlerinde özel kontenjan, kültür derslerinin arttırma yolu vs.)

Peki işin gerçeği nedir? Sanırım bu gerçeğin eğitim camiasında tartışılması Meslek Lisesinde okuyan öğrencilere daha faydalı olacak, bu öğrencilerin üniversite sınavı ile imtihanını farklı yönleriyle ortaya koyabilecektir. … Hani bir klişe vardı ya psikoloğa gittiğimizde, psikolog bize ‘sizin çocukluğunuzu inelim’ der. Psikolog şu anki durumumuzun altındaki sıkıntıları varsa çocuk travmalarımız ile olan bağlantılara dayanarak sorunu çözmek gerektiğini söyler ve bu yöntemle hareket eder. Ben de böyle bir başlangıç yapmak istiyorum. Örneğin Meslek Lisesinde okuyan öğrencinin çok fazla geriye gitmeden ortaokuldaki öğrencileğini ve ortaokul son sınıfındaki durumundan başlayarak analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Analize başlayacak olursak: Ortaokula devam eden ve meslek lisesinde okuma potansiyeli olan bir öğrenciyi düşünelim; diğer akranlarına göre hedefleri henüz netleşmemiş, daha hareketli, bilişsel beceriler görece daha düşük “kimimize göre daha yaramaz yine bazılarınıza göre liseye giriş sınavında başarı beklenmeyen öğrenci” olarak etiketlenmiştir.  Yani ortaokul son sınıftaki sınava akademik birikim olarak hazır olmayan öğrenci kanaati oluşmuş ve zaten o öğrencinin “sınavda başarı göstermesi gerekmiyor” algısı gelişmiştir.  Meslek Lisesi’ne girmek için. Meslek Lisesi’ne gelen öğrencilerin bazıları gerçekten de ne o sınava girmiştir daha da önemlisi sınava hazırlanması sürecinde kazanması gereken; ders çalışmak, konuyu kavramak, kazanılması gereken konular üzerine yorum yapmak, uygulama yapmak gibi kazanımları kazanamamıştır. Ama şöyle bir gerçekte var ki üniversite sınavında bu kavramları ve alışkanlıkları kazanılması başarılı olması için öğrencimizin ihtiyacı vardır.

Liseye giriş sınavına girdikten sonra yada girmedikten sonra veya giremedikten sonra; liselere tercih ve bir liseye yerleşme süreci başlar. Bu süreçte Veli ve öğrenci bazı uzman görüşü alarak bazen de herhangi bir girişimde bulunmadan liselere yerleşme süreci başlıyor. yerleştirmeler; Arda adına olup birinci yerleştirme ikinci yerleştirme… Yerleştirme süreci bittikten sonra artık okulların açılması. Öğrencimiz bir Meslek Lisesi öğrencisidir.

Lise 1. sınıfa başlayan Meslek Lisesi öğrencisi hem liseye gelmenin şaşkınlığı( ortaokuldayken okulun  hem fiziksel hem yaşça en büyük öğrencileri iken, lise ile beraber hem yaş olarak hem de fiziksel olarak en küçük öğrenci olması ) ders saati sayısının artmasıyla farklı bir hayat sürecine geçmiş oluyor.

1. Sınıfta Meslek Lisesi derslerinin ortaokuldaki aldığı veya gördüğü derslerden çok farklı olmuştur artık Ortaokulda olmayan meslek dersleri hayatına girmiştir.Ve onun için artık bir meslek sahibi olma zamanı mesleğin inceliğini öğrenme zamanı Peki meslek liseli öğrencimiz Hem bu meslek kazanımlarını kazanırken hem de üniversite sınavına nasıl hazırlanacak.

Bir de şunu da eklemek lazım sanırım meslek lisesinde derse giren alan ve kültür öğretmenlerimizin öğrencilerimizden beklentileri; yani meslek lisesinde ders anlatan öğretmenlerimizin Meslek Lisesi öğrencileri hakkında beklentileri Onlar hakkında olan gelecekle ilgili düşünceleri,  bu düşüncelerin öğrencileri aktarımı öğrencilerimizin tutum ve davranışını doğrudan etki edecektir. Sanırım bir psikoloğun yapmak istedi çocukluk ve başlangıç evresini kendi düşünce ve yaşantılarımla kısaca değindim.

Şimdi bir Meslek Lisesi öğrencisi üniversite sınavına girerken ne ile karşılaşıyor ve  bu süreç Onun için nasıl geçiyor. Sanırım bir psikoloğun yapmak istediği çocukluk ve başlangıç evresine kendi düşünce ve yaşantılarımla kısaca değindim. Şimdi bir meslek lisesi öğrencisi üniversite sınavına girerken ne ile karşılaşıyor ve bu süreç onun için nasıl geçiyor? Bu sorunun cevabını da gelecek sayımızda, meslek lisesi öğrencilerinin kendi cümlelerinden derleyerek sizlere aktarmaya çalışacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir